maanantai 23. marraskuuta 2015

Tässä nuorten tekstejä nuorisoteatterin merkityksestä heille syksyllä 2015


UHKA MEDIASTA – PROJEKTI, SIPERIAN NUORISOTEATTERI 2015, ohj. Laura Häkkinen

Kysely nuorille:

MIKÄ MERKITYS NUORISOTEATTERILLA ON SINULLE?

NUORTEN VASTAUKSET:

”Teatteri on ainakin itselleni paras mahdollinen harrastus tällä hetkellä. Se mahdollista todella monet erilaiset jutut: sosiaalisen kanssakäymisen ja varsinkin ihmisiin tutustumisen, luovuuden ja itseilmaisun, itsensä ylittämisen ja rohkeuden, tekemisen monipuolisuuden ja hauskuuden. Teatteri on kokonaisvaltaista ja teatteriharrastuksesta voi jokainen löytää itselleen sopivia vastuita ja rooleja. Koska teatteri on yhdessä tekemistä, siihen sitoutuu voimakkaammin kuin yksinäisempiin harrastuksiin. On osaltaan vastuussa ryhmän dynamiikasta ja etenemisestä. Teatteritoiminnassa kiinnostus pysyy yllä, koska olemme koko ajan menossa kohti tavoitetta, valmista esitystä. Omalla kohdallani teatteri on ennen kaikkea hauskaa ja palkitsevaa, mutta se voi olla esim. hyvin kehittävää ja tukea ihmisenä kasvamista.”

”Tämä projekti on ollut ensimmäinen kosketukseni nuorisoteatteriin. Olen jo 22-vuotias, joten minun ikäisilleni on vaikeaa löytää toimintaa, johon olisi helppoa tulla mukaan. Olen tutustunut täällä moniin uusiin ihmisiin ja saanut tehdä teatteria aivan uudella tavalla. Tahtoisin tulevaisuudessa työskennellä teatterin parissa ja tämä proggis on antanut valtavasti uusia kokemuksia, ideoita ja itseluottamusta. On ollut mahtavaa keskustella ja tutkia yhteiskunnallisesti tärkeitä aiheita ja käsitellä niitä teatterin avulla. Olen oppinut valtavasti niin itsestäni, teatterista kuin myös maailmasta. Mielestäni on tärkeää taata tämänkaltaisia mahdollisuuksia myös jatkossa. Jyväskylä on suuri opiskelijakaupunki, jonne muuttaa paljon nuoria ympäri Suomea ja teatterista voi löytää uusia ystäviä.”

”Nuorisoteatterin merkitys

-Mahdollisuus toteuttaa itseään ja löytää omat potentiaalit
-Sosiaalisten taitojen vahvistuminen
-Itsensä ylittäminen
-Mahdollisuus suunnitella ja toteuttaa parhaat ideansa
-Pääsee myös tuottamaan sisältöä eikä ole vaan vastaanottavana osapuolena
-Mahdollisuus näyttää, että teatteria voivat tehdä muutkin kuin ammattilaiset
-Osallistaa nuoria, kun media passivoi
-Ylimääräisen energian purkaminen johonkin hyödylliseen”.

”Nuorisoteatterin merkitys ainakin itselle on voimaannuttaa. Teatteri on valopilkku keskellä viikkoa. Se antaa energiaa. Vaikka olisi viettänyt koko päivän koulussa ja olisi päivän jälkeen aivan puhki, jaksaa teatteriin kuitenkin lähteä. Se vastaa parin tunnin päiväunia. Itse asiassa se piristää paljon enemmän kuin päiväunet. Teatterista saan myös aina uusia ystäviä ja tuttuja, joiden kanssa on hauskaa tehdä erilaisia harjoituksia. Enkä yhtään pahastuisi, vaikka vapaa-ajallakin joskus viettäisin aikaa näiden samojen ihmisten kanssa. Teatteri ja teatteriryhmä on se, johon on aina hauska palata, oli päivän aiheena tai teemana mikä tahansa. Merkitystä, positiivista merkitystä, ei vaan voi korostaa liikaa”.

”Jyväskylän nuorisoteatterin merkitys on tärkeä osa harrasteteatterin kohdalla, koska se kannustaa nuoria ihmisiä kokeilemaan ja näyttämään oman luovan puolensa. Sen merkitys on myös tarpeellinen heille, jotka hakevat sellaiselle teatteripuolelle esittämään”

”Nuorisoteatterin merkityksestä: Elämäni tärkein hetki oli kun liityin Tampereella Legioonateatterin työpajaryhmään. Aukenin, olin enemmän elossa. Uskalsin olla enemmän. Annoin itselleni luvan. Nyt muutaman vuoden tauon jälkeen olen taas tekemässä teatteria. Minulle se merkitsee juuri sitä, että annan itselleni luvan olla se mitä olen. Teatteri on ympäristönä sellainen, jossa se lupa on helppo antaa .Samalla minulla on tilaisuus tutustua muihin ihmisiin ja olla osa toisiaan tukevaa ryhmää.”

”Itselleni nuorisoteatteri on tuonut ainakin paljon ystäviä ja verkostoja. Se on ollut myös mukava tapa päästä heittäytymään pois arjen harmaudesta. Antanut tilaisuuden päästä aikuisenakin leikkimään luvan kanssa. Tämän produktion puolesta on päässyt myös tutkimaan median ja ehkä vähän politiikankin ilmiöitä muiden ihmisten kanssa, mikä on merkittävästi rikkaampaa kuin vain omassa päässään ajatusten pyörittely”.


"Teatteri on aina merkinnyt minulle tilaa ja vapautta olla sitä mitä olen ja myös sitä, mitä todellakaan en ole. Se on leikkikenttä, jossa on lupa tutkia ja ihmetellä, kokeilla, onnistua ja epäonnistua. Teatteri on ollut niin kauan osa elämääni, etten osaa edes kuvitella millainen olisin ilman sitä. Luultavasti yksinäinen, vaisu ja tylsistynyt, sillä teatteriharrastus on opettanut minulle valtavasti asioita sosiaalisista taidoista aina palkanmaksuun ja pakettiautolla ajamiseen asti. Uhkassa olemme päässeet kiinni yhdenlaisiin teatterin tekemisen peruskysymyksiin: mitä haluamme sanoa, miksi haluamme sanoa ja miten sen haluamme sanoa. Ja kaiken aikaa olemme saaneet kieriä lattialla, hyppiä pöydällä ja repiä paperia. Tämä "vanhojen nuorten" nuorisoteatteri on tarjonnut jokaiselle ryhmäläiselle tasavertaisen mahdollisuuden löytää teatterin merkitys itselleen, riippumatta aiemmasta kokemuksesta."

”Nuorisoteatteri

Tänne on saanut tulla juuri sellaisena kuin on. Samassa ryhmässä toimivat ne, jotka eivät koskaan aiemmin ole teatteria tehneet ja ne, joille taide on ollut elämäntapa 2-vuotiaasta lähtien. Tämä on Jyväskylässä ainoa paikka, jossa voin maksutta ja ilman pääsykokeita päästä tekemään teatteria kokeneen ammattilaisohjaajan johdolla. Se on valtavan tärkeää. Olen oppinut valtavasti asioita tämän lyhyenkin syksyn aikana ja saanut uusia kavereita. Aina on kivaa tulla treeneihin. Koen olevani etuoikeutettu saadessani olla mukana tässä projektissa. Prokkiksen aihe on saanut aidosti ajattelemaan mediaa uusin silmin. Nuorisoteatteri on ollut varmasti isoin yksittäinen tekijä, jonka vuoksi olen kokenut nopeasti Jyväskylän uudeksi kotikaupungiksi. Muutto syksyllä oli raskas prosessi, mutta teatteri on nostanut mielialaa ja täältä löytämieni ihmisten kanssa on ihanaa ja kotoisaa viettää aikaa”.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti